Plant Soil Environ., 2002, 48(11):513-517 | DOI: 10.17221/4405-PSE
New hop variety Agnus as the result of breeding process innovation in the Czech Republic
- Hop Research Institute Co., Ltd., Žatec, Czech Republic
In the 90th, a methodology of hop breeding was innovated in the Czech Republic. Registration of a new variety Agnus in 2001 represents the result of the innovation mentioned above. Agnus variety is the first high-alpha hop in the assortment of Czech hop varieties. It contents 11-15% w/w of a-bitter acids and 5-7.5% w/w of b-bitter acids. The yield usually exceeds 2 t/ha. Cultivation of Agnus is tested in various localities within hop growing areas. Simultaneously brewing tests in pilot and full scale are performed in five Czech breweries.
Keywords: hops; hop breeding; hop resins; hop oils; zoning; beer
Published: November 30, 2002 Show citation
References
- Beránek F. (1996): Hybridizace chmele a možnosti uplatnění nových šlechtění. Chmelařství, 69: 67-72.
- Beránek F., Rígr A. (1988): Genetická proměnlivost znaků v rodinách po křížení chmele (Humulus lupulus L.) Rostl. Výr., 34: 683-691.
- Beránek F., Rígr A. (1990): Hybridizace chmele a hodnocení nadějných kříženců. Chmelařství, 63: 4-6.
- Fric V. (1998): Strategie a koncepce odrůdové přestavby českého chmelařství. Chmelařství, 71: 61-63.
- Krofta K. (2002): Charakteristika chmelových pryskyřic žateckých chmelů z pohledu jejich pivovarské hodnoty. [Dizertace.] VŠCHT, Praha.
- Nesvadba V. (2001): Dědičnost kvalitativních znaků chmele (Humulus lupulus L.). [Dizertace.] ČZU, Praha.
- Nesvadba V., Krofta K., Svoboda P. (1996): The efficiency of virus-free Saaz semi-early red-bine hop. Rostl. Výr., 42: 251-254.
- Nesvadba V., Vejl P., Skupinová S. (1999): Transfer of hop agricultural traits on F1 generation posterity. Rostl. Výr., 45: 245-249.
- Nesvadba et al. (2001): Nová odrůda Agnus. Chmelařství, 74: 156-158.
- Rígr A., Fáberová I. (2000): Klasifikátor chmele (Humulus lupulus L.). Česká rada genetických zdrojů rostlin.
- Vent L. (1999): Skupiny odrůd chmele a jejich využití v pivovarském průmyslu. Kvas. Prům., 45: 335-337.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.